Военният министър потуши бунта на шивачките в Калофер (обновена)

Животът

19-12-2014, 13:41

Снимка:

md.government.bg/архив

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шивачки от "Интендантско обслужване" блокират Подбалканския път

Изпълнителният директор на "Интендантско обслужване" обяви, че протестът е синдикален

Военният министър Николай Ненчев пристигна в Калофер, за да потуши напрежението, създадено сред работниците на "Интендантско обслужване", съобщава репортер на радио Пловдив. 

Както ПловдивУтре съобщи рано сутринта, 140-те души, които работят в предприятието заплашиха да блокират пътя София – Бургас с искане последната обществена поръчка, която възлиза на 4 милиона лева да бъде възложена на тях. 

Малко преди 13 часа военният министър пристигна в предприятието, посрещнат от изпълнителния директор на дружество Ганчо Караджов. Министърът не направи изявление преди влиза в предприятието, но изпълнителният директор изтъкна, че протестът е синдикален и че той стои зад него, стига да няма крайни мерки, като блокиране на пътища. 

Изпълнителният директор изясни, че има условие за спечелване на тази обществена поръчка, което предприятието не може да удовлетвори. 

За да спечели тази поръчка Интендантско обслужване трябва да е имало оборот от 80 %, възложен от военното министерство за миналата година. „Искаме поне тази година да бъде обявена за нулева, за да отпадне това условие” , заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.
От Конфедерацията на независимите синдикати разпространиха становище, в което се казва, че по
ръчката е възложена на частна фирма въпреки направените през м. май 2014 г. изменения в Закона за обществените поръчки, според които тези поръчки могат да се възлагат на държавни предприятия със 100% собственост на съответното ведомство. В случая – Министерство на отбраната, без провеждане на търгове.

Протестиращите настояват обществената поръчка и проведеният търг да бъдат анулирани и изработването на облеклата за Българската армия да бъде възложено на „Интендантско обслужване“ ЕАД.

 Военният министър обеща да направи всичко възможно да анулира до 4-5 дни обществената поръчка и така осуети протеста на шивачките, съобщи за ПловдивУтре кметът на Калофер Румен Стоянов. Хората са се върнали по работните си места и ситуацията е спокойна, увери кмета. Той обаче коментира, че е странно как поръчка за 4 милиона лева, която по закон трябва да се изпълни от "Интендантски обслужване", е спечелана от частна фирма.
Ако поръчката не бъде дадена на калоферската фирма, хората може да останат без работа през 2015-та, кометира Стоянов.

Хората не блокираха пътя, но заявиха, че не вярват много на министъра. Те подкрепят своето ръководство в лицето на  Ганчо Караджов, който е повишил техните заплати в последните месеци.