Апелативният съд отмени присъдата на кмета на Исперих

Решението е окончателно и не подлежи на касационна проверка

Апелативният съд във Варна отмени присъдата на кмета на община Исперих Бейсим Басри и върна делото на Разградския окръжен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав. На 1 април тази година Разградският окръжен съд осъди Басри на три години затвор условно, с четиригодишен изпитателен срок. Той бе признат за виновен само по едно от повдигнатите му обвинения - че на 23 февруари 2013 г. е отправил заплаха, като е произвел четири изстрела с ловната си карабина срещу трима горски стражари, с цел да осуети изпълнението на техните задължения.
Присъдата бе подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Анелия Йорданова и от член-съдията Емил Стоев, тъй като те са искали ефективно наказание. По другото обвинение - опит за убийството на шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, Басри беше оправдан.  
След това присъдата бе обжалвана пред Варненския апелативен съд от Окръжната прокуратура в Разград и от обвиняемия. Прокуратурата е поискала от апелитивните магистрати подсъдимият да бъде осъден и за деянието, за което е бил оправдан, а адвокатът на Басри пледира за оправдателна присъда или за намаляване размера на наложеното наказание. След преценка на доводите на страните, апелативните съдии са констатирали допуснато от страна на Разградския окръжен съд нарушение на процесуални правила. Според Наказателно-процесуалния кодекс, когато има особено мнение по дадено дело, мотивите трябва да се подпишат от всички членове на състава, а в случая са се подписали само съдиите с особено мнение, което налага цялостна отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав. Решението е окончателно и не подлежи на касационна проверка.