Забравете за диетите по празниците

Животът

20-12-2014, 08:00

Снимка:

bbc.co.uk

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако човек постоянно се ограничава и пресмята калориите, приспива метаболизма си

Всички знаем за рисковете от преяждане и препиване на празничните трапези. Винаги преди Коледа говорим за това и неприятните последици за здравето и тялото. По проблема с продължителния престой на масата около празниците обаче съществува и друга гледна точка. Коледа е времето, когато човек може да хапне от всичко, да се отпусне в обкръжението на близките си и това да не съсипе фигурата му. Просто не бива да се прекалява, каза д-р Ваня Александрова, ендокринолог в МБАЛ „Медлайн” в Пловдив.
Дамата твърди, че в последно време много млади, както и хора на средна възраст, прекаляват с увлечението си към диетите. Сега май е по-модерно да спазваш редуциращ хранителен режим, отколкото да прекаляваш, добави тя. Но ако човек непрекъснато се ограничава и пресмята калориите, които консумира, приспива метаболизма на своя организъм. Основната обмяна на веществата спада и той харчи по-малко енергия. Това също води до натрупване на излишни килограми, защото тялото „се запасява” с мазнинки.  
Затова при спазването на диета задължително трябва да има отпускащи дни, в които човек да си набавя от всички необходими съставки и особено от онези вещества, които са в дефицит от непрекъснатото ограничаване. Освен това дните без диети и ограничения влияят много положително и на психиката. Ето защо коледните празници са времето, когато не бива да се говори за вредата от това да си хапнем повече, а да видим и хубавата страна.
На Коледа можем да си позволим всичко, но с уговорката, че на следващата сутрин ще станем, ще отидем на църква. След това ще направим 3-часова разходка в заснежената борова гора, ще поплуваме в басейна или ще потичаме. Пък после съвсем спокойно можем да си хапнем и повечко от баклавата. Така ще бъдем по-дълго време със семейството си и няма да имаме угризения, че сме прекалили с яденето и пиенето, защото сме направили почивката си балансирана.
„А и по празниците невинаги напълняваме толкова много. Първият ефект, след като се претеглим, обикновено е стресиращ, но това са течности и храна, които до 2-3 дни се изхвърлят”, отбеляза д-р Александрова.
Някои хора вероятно наистина ще прекаляват, макар да знаят, че имат камък в жлъчката, посочи тя. И отправи предупреждение към тях, ако им се появят болки, в никакъв случай да не отлагат посещението при доктора, защото положението може да е сериозно и да се усложни.
Препиването е по-опасно от преяждането и при проблеми задължително трябва да се търси лекар. Но алкохолът в малки и умерени количества по никакъв начин не бива да се забранява по празниците. Д-р Александрова цитира свои пациенти, които често се шегуват, че само пиенето от мъка уврежда организма. Когато е от радост, то не е чак толкова опасно.
Така че на Коледа най-важно е доброто настроение, нека празникът е  времето, когато човек ще зарадва баба си, като опита гозбите  и вдигне наздравица с най-близките хора./marica.bg