Майсторят Коледно дърво от хляб и сладкиши

Мисия Пловдив

20-12-2014, 08:54

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изграждането започва в 11 часа на Четвъртък пазара

Коледно дърво от хляб и сладкиши ще изработят тази събота доброволците на НАРД, които ще се включат в благотворителната събота на Четвъртък пазара в Пловдив. Събитието има за цел да насърчи домашната кулинария, да отключи традициите и ценностите на християнския празник Игнажден и да провокира общуването и добротворчеството към хората в нужда, съобщават организаторите от Националния алианс за работа с доброволци.

Хлябът за конструкцията на дървото ще бъде специално предоставен от пловдивска пекарна за здравословни печива, а за декорацията му ще се приготвят на място коледни сладки с цветна украса. 
Организаторите на събитието отправят покана към всеки, който желае да споделя доброто, да твори кулинарни шедьоври с други доброволци, както и да научи нови рецепти и техники за празничната трапеза, да се присъедини към събитието в 11 часа. 
В подготовката ще се включат и пловдивчани от Националния алианс за работа с доброволци. Готовото дърво ще бъде дарено на Червения кръст в Пловдив.
Благотворителната събота е част от алтернативния базар "Моята Еко Коледа" в София, Пловдив, Варна и Бургас, който се организира за четвърта поредна година от Сдружение "Устойчиво Общество" и Хранкооп общността в България, за да насърчава традициите, устойчивото и ценностното в коледния празник. 
Събитието в Пловдив ще продължи и на 21-ви, като ще представи 10 земеделски производителя на автентични и биологични храни и над 12 арт ателиета за ръчно изработени еко подаръци. 
Коледната атмосфера на топлота и споделяне на "Четвъртък пазара" ще бъде подгрявана с гайда на живо, коледно хапване и греяно вино, творчески работилници за подаръци, както и свободни инициативи за даряване на дрехи и книги.
"Моята Еко Коледа" е събитие за всички, които харесват различното и индивидуалното, за тези, които предпочитат да не купуват масови, индустриално произведени подаръци. Това е базар за тези, които на Коледа искат да поднесат не просто подарък, а лично послание към близките, както и да имат на трапезата си храна, отгледана с отговорност към хората и към природата. Освен във София и Пловдив, за първи път базарът ще се проведе и в още два български града - Бургас и Варна.