Днес не се работи – Игнажден е!

Кои са поверията за този ден

Църквата почита на 20 декември Свети Игнатий . Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян. Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали.Ето и най-разпространените от тях:

 Първото и най-популярно поверие е свързано с това, кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември, ако е добър човек - чака ни добра и успешна година. Интересен обичай има в някои части на страната – полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл.

 Идеята на този обред е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с признателност и присъствието му се смята за добра предзнаменование.

 Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав.

 Вярва се, че ако на Игнажден срещнем циганин, цяла година ще сме щастливи.

 Както на повечето подобни дни, традицията повелява на Игнажден да не се работи, като това се отнася най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.

Не изнасяме нищо от вкъщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът. Не даваме и не взимаме нищо назаем. Не се пере, за да не се настани в дома ни болест. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.

Погледнете през прозореца – ако времето е ясно, през април ще има суша.

 Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година. Трапезата на Игнажден е разнообразна, като за празник. Менюто е постно.