Майка осъди община Търговище

В забавачките продължават да събират пари

Майка от Търговище осъди общината да възстанови неправомерно взетите такси за предучилищна подготовка на детето ѝ. Маринела Динева трябва да получи 218 лв. за причинени имуществени вреди в следствие на отменени текстове в началото на годината в местната наредба за таксите. Решението е на Върховният административен съд, съобщи БНТ.

Съдебната битка на Маринела започнала преди две години. Тогава 5 годишната ѝ дъщеря посещавала задължителната предучилищна подготовка в детска градина. Според местната наредба тя плащала по 1 лев и 40 ст. за присъствен ден. Динева, която е юрист по професия, атакува в съда събираната такса като незаконосъобразна. В началото на тази година Върховният административен съд се произнася в нейна полза и окончателно отменя таксите. От кметството обаче отказаха да връщат пари на родителите за минал период. За да бъде обезщетена Динева завежда ново дело и печели отново.

„Успях да докажа, че наистина за предучилищна подготовка пари не следва да се събират. Предучилищното образование е задължително и респективно следва да бъде безплатно, така, както постановяват и текстове в Конституцията на България.”, каза в ефира на БНТ Маринела Динева и допълни „Аз нямам нищо против, че парите не достигат, но според мен правилният начин за набавяне на такива средства не е чрез незаконни способи, а по реда на даренията.”

.Според сегашното решение на съда майката има да получава внесените суми за 9 месеца заедно с лихвите от момента на отмяната на спорните текстове. Парите смята да дари на детската градина.

От общината казаха, че ще коментират решението на съда, когато се запознаят подробно с него. В забавачките в Търговище обаче продължават да събират пари за подготовката на 5 и 6 годишните деца с аргумента, че предвиденото финансиране от държавата е недостатъчно за изхранването им. Затова се очаква и други родители да заведат дела.