Варицела нашари малчуганите за ЧНГ

Мисия Пловдив

20-12-2014, 12:28

Снимка:

ndtv.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мийте ръцете, спазвайте лична хигиена и не ходете на места с много хора

Варицела нашари малчуганите в навечерието на празниците. Заразените за една седмица са 85, от тях 36 са в Пловдив, показват справките в Регионалната здравна инспекция. 
Шарката поразява най-често децата - от пеленачета до 14-годишните. Възрастните също боледуват, но по-рядко. При тях обаче заразата преминава по-тежко.
Варицелата започва подобно на грип - с хрема, висока температура и отпадналост. Появяват се характерните червени силно сърбящи пъпки, които се превръщат в изпълнени с течност мехури. Впоследствие те се покриват с коричка, която пада, след което кожата се възстановява напълно. Някои деца развиват само няколко петна, докато при други те покриват цялото тяло. Петната най-често се появяват по лицето, скалпа, гърдите, коремчето и крайниците. Няма лекар, който да не разпознае заболяването, твърдят епидемиолозите от РЗИ.
При боледуване от варицела остава траен имунитет и при по-голяма вълна от заболeваемост, тези, които са възприемчиви намаляват. Дори да има завишение, то не е необикновено за сезона, коментират джипитата. Те предупреждават, че инфекцията е опасна за бременни и възрастни, които не са боледували като малки.