Умно колело предупреждава за опасности на пътя

Холандското изобретение ще струва поне 1700 евро

Интелигентен велосипед ще предупреждава за потенциални опасности на пътя. Ръкохватките на кормилото и седлото започват да вибрират, за да предупредят велосипедиста да внимава, когато наближава опасен район, пише "Всеки ден". Новото двуколесно возило беше представено в Холандия и дава надежди, че ще намалеят пътните инциденти.

"Все повече възрастни хора ползват велосипеди за придвижване както на къси, така и на дълги разстояния - заяви холандският министър на инфраструктурата и околната среда Мелани Схюлц Ван Хаген-Маас Гестеранус. Затова се нуждаем от този вид велосипеди. 

Разработен по искане на правителството от Холандската организация за приложни научни изследвания, новият велосипед функционира с електричество. Той ще се появи на пазара до две години, като ще струва между 1700 и 3200 евро.

Прототипът с тегло 25 кг е снабден с радар и камера, фиксирани съответно под кормилото и върху задния калник. Радарът и камерата са свързани с малък бордови компютър, който предупреждава велосипедиста, като кара седлото да вибрира в случай, че потенциална опасност идва отзад, или ръкохватките на кормилото да вибрират, ако опасността идва отпред.