САЩ наложиха нов пакет санкции на Крим

Щатите забраниха износа на стоки, технологии и услуги за Киев, а също и нови инвестиции на полуострова

Нов пакет санкции, които представляват икономическа блокада на Крим, бяха подписани от американския президент Барак Обама, предадоха световните агенции, цитирани от „24 Часа“.

“Издадох указ, чрез който се предприемат по-нататъшни стъпки по отношение на ситуацията в Украйна. Забраняват се износът на стоки, технологии и услуги за Крим, а също и нови инвестиции на полуострова. Документът дава възможност на министъра на финансите да налага санкции на компании и частни лица, работещи в Крим”, заяви президентът на САЩ.

Сред 24-те лица и компаниите, срещу които се въвеждат ограничения, са прокурорът на Крим Наталия Поклонская, руският предприемач Константин Малофеев и компанията му “Маршал кепитъл партнърс”, рокерът Александър Залдостанов с псевдоним Хирург, и неговият мотоклуб “Нощни вълци”, както и ръководителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република. Мотоклубът “Нощни вълци”, известен с националистическите си изяви, е провеждал многократно акции в подкрепа на президента Путин.

Санкции въведе и Канада. С тях се ограничава износът на технологии за петролната и газовата индустрия на Русия. Има и нови санкционирани 13 руснаци и 7 украинци. По отношение на Крим от вчера влязоха в сила и поредните ограничителни мерки на ЕС, с които се забранява износът в Крим на стоки и технологии за транспорта, телекомуникациите и енергетиката. Москва веднага се закани, че ще приложи ответни мерки срещу новите санкции, които определи като “колективно наказание срещу жителите на Крим”.