Проверяват противопожарната безопасност в заведения и търговски обекти

По празниците ще се следи и за надвишаване на капацитета от хора в увеселителните заведения

В края на 2014 година предстоят мероприятия за чествания на празниците със събиране на големи групи хора в увеселителни заведения, туристически и културни обекти и други места.

Често организаторите в стремежа си да отговорят на очакванията и да не разочароват клиентите си, допускат надвишаване на максималния капацитет в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднило успешната евакуация на хората при инциденти, алармират от ОД на МВР Стара Загора.
В тази връзка от ГДПБЗН – МВР е разпоредено извършването на проверки в цялата страна в обектите, в които ще се провеждат тържества, както и на организираните с разрешение на общините временни базари и щандове за храни и напитки. Такива тематични проверки за спазване на противопожарните режими се извършват ежегодно на територията на Старозагорска област от служителите на РДПБЗН – Стара Загора
Проверките акцентират върху създадената организация за пожарна безопасност, състоянието на отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, наличие и изправност на противопожарни уреди и съоръжения. Освен съществуващите обекти, на проверка ще подлежат и временните базари и щандове за продажба на храни и напитки, дрехи и други. Глобите за нарушители на противопожарните изисквания са от 50 до 2000 лева.