"Българската Коледа" подкрепи дете от Сливен

Виктория на 8 години е с аутизъм

1000 лева получи от Българската Коледа 8-годишната Виктория от Сливен. Тя е с диагноза аутизъм, а заболяването е установено когато момиченцето е на 3 години, разказа пред Агенция „Фокус” майката на детето Албена Димитрова.

Първите симптоми се появяват когато детето е на 1 – 1.5 години, а те се изразяват в това, не задържа своето внимание, маха с ръце, не отговаря на своето име. Състоянието бива забелязано първоначално от учителката в детската ясла на момиченцето, която насочва вниманието на майката към проблема.

От 5 години лечението на Виктория се състои предимно в посещаване на клиничен психолог, заниманията с него са започнали, веднага след уточняване и поставяне на диагнозата. С момиченцето се занимава и педагог, който помага в училищната дейност. Средствата отпуснати от Българската Коледа в размер на 1000 лева ще бъдат използвани за клиничен психолог, който ще спомогне за лечението.

С тези средства Виктория ще има възможност да посещава психолог в рамките на една година, добави майката на момиченцето. Албена Божинова, каза че би кандидатствала отново пред благотворителната инициатива, тъй като след одобрението се чувства по – уверена, а и средствата които изисква лечението на Виктория са много, тъй като подобренията и в състоянието идват бавно и изискват непрестанно посещение при психолог.

Подобрение в състоянието на момиченцето има. От една година тя говори, като в началото е започнала да повтаря думи, което продължава все още, но вече има собствена реч. В момента се работи за подобряване концентрацията на момиченцето. Майката на детето добави, че трябва да се работи за подобряване състоянието още при най – ранна възраст, тъй като това е едно от основните неща, за да се постигне подобрение.