13 съвета как да се предпазим от крадци и джебчийки по Коледа и Нова година

Празниците активизират джебчийките и домовите крадци, предупредиха вчера от МВР

Три елегантни млади жени вървят зад чужденка с раница на гърба си по бул. “Мария Луиза” в София. Едната разпъва голям шал и се опитва да го омотае около врата си, спътничките  помагат. За секунди раницата на чужденката е отворена, портмонето  измъкнато, а ципът закопчан. Столичани виждат кражбата, задържат джебчийките и звънят в полицията, съобщава 24chasa.bg. Чужденката дори не разбира, че току-що е била обрана. Това е един от десетките начини, по които действат изобретателните крадли, плъзнали по молове, пазари, градския транспорт и заведенията.
Празниците активизират джебчийките и домовите крадци, предупредиха вчера от МВР. Те посъветваха хората да внимават, защото често с разсеяността си улесняват апашите.
469 са заловените джебчийки от началото на годината. За първите 11 месеца са регистирани 2390 подобни кражби, а през 2013 г. - 2460. Намалението се дължи на това, че страната ни е мощен износител на крадли в Западна Европа, казват криминалистите.
Около 90% от джебчийките у нас са жени. Мъжете, които действат в тази сфера, са предимно чужденци - алжирци, мароканци, дори чилийци. Те са се спациализирали в кражбите по заведения. Влизат в ресторанта под предтекст, че търсят свободна маса или познат. Насочват се към оставени без надзор палта и чанти до масите.
Не оставяйте портмонето си в джоба на дреха, която закачате на закачалка или мятате на облегалка на стола, съветват полицаите.
Новата реколта джебчийки не се отличава от младите момичета в моловете, казват криминалисти. Облечени са елегантно, с модни дрехи и прически.
При джебчийските кражби винаги се действа на група от поне две-три жени, понякога придружени от деца.
Едната разсейва жертвата, другата отваря чантата и взима портмонето, подава го на трета или четвърта.
В никакъв случай не дръжте на едно място пари, документи и джиесеми.
До дебитната карта не слагайте листче с пинкода, препоръчват полицаите. Тези, които трудно запомнят числа, да си записват кода така, че да не се разбере, ако попадне у хора с лоши намерения. Например, като част от телефонен номер на несъществуващ познат. Плащайте с карти и не носете голяма сума пари в брой.
Полицаите съветват, когато се тръгне на шопинг, чантите да се стискат здраво отпред до тялото. Често жените, захласнати пред витрините, дори не усещат, че се разхождат с откопчани дамски чанти.
Когато оставяте колата си на паркинг пред мол, проверявайте дали е заключена. Има устройство, с което се блокира системата за заключване, предупреждават от МВР. Не се хвалете във фейсбук, че ще пътувате, защото ставате потенциална жертва на домови крадци, е друг от съветите. Добре е децата също да бъдат предупредени да не споделят за предстоящо заминаване, защото разговорът им може да бъде подочут, а те после проследени.
Полицаите препоръчват за отсъствието ви от дома да знаят само много близки и доверени хора. Би било добре, ако те минават по веднъж на ден през жилището. Така, от една страна, ако има кражба, ще бъде съобщено навреме, а от друга - ако има поставен знак на вратата, крадците ще помислят, че в апартамента има хора.
Парите и бижутата остават най-предпочитаните за апашите, защото се изнасят незабележимо. Затова не дръжте огромни суми вкъщи. Полицаи помнят кражба на над 100 хил. лв. от къща в Смолянско.
Ако все пак ви оберат, не пипайте нищо и не тръгвайте да проверявате какво ви липсва, защото заличавате следите.
И най-вече - не чакайте да ви ограбят, за да монтирате допълнително заключващо устройство на дограмата или да слагате сигурна брава или врата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен