Сливането на яйцеклетката и сперматозоида са съпътствани от фойерверки

Новата информация ще бъде от полза за подобряване на ин витро процедурите

Подобно на влюбването във филмите, срещата и сливането на яйцеклетката и сперматозоида са съпътствани от фойерверки, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Авторите му от Северозападния университет в САЩ са установили, че оплодената яйцеклетка освобождава от повърхността си милиарди "цинкови искри". Благодарение на усъвършенствани технологии специалистите са успели да уловят изображение на тези "молекулярни фойерверки" и са идентифицирали източника им - миниатюрни "джобчета" непосредствено под повърхността на яйцеклетката, съдържащи изобилие от цинк, информира Дарик, цитирайки БТА.

Приливът на цинк играе важна роля за регулирането на биохимичните процеси, осигуряващи нормален преход от яйцеклетка към ембрион. Настоящата нова информация ще бъде от полза за подобряване на методите за оплождане ин витро.

Количеството цинк, освобождавано от яйцеклетката, може да послужи като маркер за идентифицирането на най-качествените яйцеклетки. Идентифицирайки най-добрите, специалистите ще могат да имплантират по-малко ембриони при оплождането ин витро.