Отличие за „Археологически парк „Нов живот за миналото” Раднево

Общината получи Грамота за принос в опазването и устойчивото управление на археологическото и културна-историческо наследство

Общината участва в националния конкурс Сграда на годината 2014г, който е организиран от ГРАДЪТ Медиа груп под патронажа на МРРБ с подкрепата на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България.
„Археологически парк „Нов живот за миналото” се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие”. Създаденият Археологически парк дава възможност да бъдат представени в паркова среда интересни образци на изключително важни за историческото минало на този край исторически паметници от различни периоди – от бронзовата епоха 2000 г.пр.Хр. до Средновековието.
При организирането на този изключителен парк на площ от около 13 дка са пресъздадени вече несъществуващи на мястото, на което са били разкрити, паметници: порта от ранновизантийска крепост, фрагмент от ранновизантийска крепост – кръгла кула с части от прилежащите й крепостни стени, раннохристиянска базилика, стражева кула със стопанска сграда от Римската епоха, зидан гроб от Римската епоха. Изградени са две Защитни покрития за експонирането на макети на гробове, жертвоприношения, а в източния край на терена е изграден амфитеатър.
В рамките на проекта са доставени и монтирани съоръжения, както и технологии и софтуерна система за управление на туристическите атракции в Археологическия парк – система „Звук и светлина”.
След изпълнението на проекта при приключване на всички дейности към 18.07.2013г., стойността на разходите за изпълнението на Договора за БФП са в размер на 3 906 714,23лв., в т. число задължителен собствен принос на Община Раднево в размер на 531 995,51 лв. и допълнителен собствен принос, формиран в съответствие с метода на финансовия дефицит в размер на 360 077,48 лв. или общо съфинансирането от общината е 892 072,99 лв. Размерът на БФП е 3 014 641,24 лв.