МВР се мобилизира за сигурността на гражданите по празниците

Засилено полицейско присъствие се планира по пътища и обществени места

Всички служби на МВР ще бъдат мобилизирани в празничните дни около Коледа и Нова година, за да се гарантира сигурността на хората, съобщиха от вътрешното министерство.

Най-сериозно е притеснението за пътната безопасност, като призивът е специално внимание да се отдели на защитата на децата, те задължително да са в специални столчета. От началото на годината при катастрофи са загинали 32 деца. Общо жертвите на пътя са 601, а ранените са 7859.

Превишената скорост е причина за половината тежки катастрофи по пътищата, сочат данните на "Пътната полиция". затова КАТ ще демонстрира засилено присъствие на входовете и изходите на градовете и възловите места по пътищата. Целта е да се накарат шофьорите да спазват скоростните режими.

Джебчиите и крадците, които действат по домовете са другите заплахи за веселото изкарване на празниците. От МВР казват, че стандартните камери за охрана вече не вършат работа и съветват да се монтират скрити, които заснемат лицето на хората пред вратата.

МВР провежда срещи с местната власт, за да осигури спокойствието на гражданите на организираните по празниците събитие. На база на тази информация ще се планират специализирани полицейски операции, с оглед противодействие на правонарушенията по празниците.

Всички места, където ще има струпване на много хора - гари, автогари, молове и други, ще бъдат обезпечени с полицейско присъствие, за да се гарантира сигурността на гражданите и на обществения ред.

Както всяка година по това време пиротехниката също носи риск за живота и здравето на празнуващите. От МВР апелират закупуването да става от лицензираните за това обекти, като внимателно да се прочитат инструкцията за употребата.

Ще има засилени проверки във всички търговски обекти и складове за съхранение на пиротехнически изделия, както и недопускане на нерегламентирани продажби на пиротехнически изделия на места без разрешение.