Откриват реставрираната крепост "Туида" край Сливен

Мисия

22-12-2014, 07:15

Снимка:

архив starazagorautre.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози: Край "Туида" може да е съществувал храм на Зевс

Възстановени са били крепостните стени, изграден е амфитеатър

Обновената по проект крепост "Туида" край Сливен ще бъде открита с официална церемония днес, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.
Проектът "Пътуване през времето, във времето и с времето" е на стойност над 5 милиона лева по оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013, като дейностите по него започнаха през юли, миналата година.

Сред дейностите по проекта са реставриране, консервиране и експониране на крепостните стени, изграждане на информационен туристически център, алеи, зони за пикник и отдих и паркинг.
Възстановени са били крепостните стени до височината, с която са били открити при първите разкопки от осемдесетте години - между 1.60 и 2.20 метра. Изграден е амфитеатър с капацитет около 400 седящи места и две сцени.

Посетителите ще могат да разглеждат различни експонати, които са възстановки на средновековни оръдия, снаряжение и облекло.
Вътрешността на крепостта е все още неизследвана и там разкопките ще продължават. От общината и историческия музей в
града възнамеряват на мястото да бъдат провеждани и студентски практики.

Крепостта "Туида" е изградена в края на четвърти век и е съществувала до тринайсети век. Тя обхваща около 40 декара и е на невисок хълм край града. Според директора на Сливенския исторически музей Николай Сираков там се намира уникален баптистерий - помещение за кръщаване, който няма аналог в цялото Източно Средиземноморие.

По думите му крепостта е била епископски център. Археолозите допускат, че в района може да е съществувал и храм на Зевс.