Ромки въртят алъш-вериш в центъра на Велико Търново

Мисия

22-12-2014, 13:50

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роми коледари вече обикалят по магазините и търновските улици

Мъжете им пък стават коледари

Мургави жени обикалят централните улици във Велико Търново натоварени с няколко пакета спално бельо и въртят далавери, необезпокоявано от органите на реда. Търговките притичват след всяка госпожа с думите: „Качествени чаршафи и одеала – на ниски цени!“. Ромките не пропускат да теглят по една майна на всяка дама, която откаже да купи от стоката им. Най-предпочитаните места за търговия от мургавелките са около Съдебната палата и кооперативния пазар.

„Сега преди Коледа много жени си купуват от нас. Ама къде ще намерят иначе два калъфки, горен и долен чаршаф за жълти стотинки“, сподели една от мургавите продавачки. Тя разказа, че целогодишно върти бизнес, но сега целия им клан ударно превзема търновските улици. 25-годишната ромка разказа, че мъжете в семейството пък са се преквалифицирали предпазнично в коледари. 

Мургавите жени, казват, че от съседните магазини постоянно ги гонели, тъй като създавали нелоялна конкуренция, но ромките увериха, че няма да се откажат от доходоното препитание до Коледа.