Нелегални свещи заливат пазара

Нелегални свещи се търгуват пред храмовете, продажбата им започнала отсега. В някои по-отдалечени черкви, както и по селата самите свещеници купуват ментета от нелегални работилници, тъй като са по-евтини. Те обаче ги калкулират по цените на легалните, като разликата прибират за себе си, без да правят отчисления за съответната митрополия, предупредиха от Синодалната палата.

Ментетата са от долнокачествен парафин, който не само уврежда с пушека си стенописите, но и отделя отровни за човека вещества, каза директорът на синодалната свещоливница в кв. „Илиянци” Съботин Стоянов и призова вярващите да купуват вощеници само в църквите.

Поскъпване на вощениците за празниците няма да има. Свещоливницата, която има капацитет да произведе до 2 тона дневно, бълва всеки ден едва 220 кг, тъй като търсенето не е много голямо, а храмовете имат свещи на склад, купени преди това, обясни Съботинов.

Восъчната свещ, с размера на парафиновата свещ от 20 стотинки, се продава за 40 стотинки. По-голямата восъчна с размера на свещ от парафин за 50 стотинки - струва 1 лев. Двата вида свещи ще продължат да се произвеждат паралелно, пише "Монитор".

Восъчните свещи са много по-качествени от парафиновите, защото за тях се използва естествен пчелен восък, който се претопява, смесва и рафинира, обясни в полза на по-скъпия артикул служителят от свещоливницата Валери Иванов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"