И тази Коледа пазаруваме в последния момент (ГАЛЕРИЯ)

Мисия Пловдив

23-12-2014, 11:30

Снимка:

Радосвета Бочукова

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Големите търговски вериги и хипермаркетите са пълни с хора

И тази година пловдивчани доказаха, че са шампиони по пазаруване за Коледа в последния момент. Големите търговски вериги и хипермаркетите са пълни с хора, повечето от които все още търсят най-подходящите подаръци за семейството и приятелите.

Необичайното за сезона топло време допълнително стимулира жителите на града под тепетата да излязат на предпразничен шопинг.

На Коледа човек обикновено сяда на масата с най-близките си. Всеизвестно е, че на празници като Коледа и Великден, консуматорският дух на обществото ни се проявява с пълна сила.  Традицията повелява на 25 декември да се яде свинско.

Нашата проверка установи, че в момента в хипермаркетите свинският врат без кост върви около 8 лв. за килограм. С 1-2 лв. по-скъпо е контрафилето. Плешката и джоланът са по 6-7 лева.

Може и да замените свинското с коледна пуйка, която е около 7 лева за килограм. Ако пък искате да изненадате своите близки с по-богато меню, то може да приготвите коледна капама, в която освен свинско има и пилешко, телешко, наденица и ориз.

Най-евтината гарнитура от картофи или ориз ще ви излезе около 4 лева. Още десетина лева ще трябва да отделите за готови салати, като млечна, руска, или европейска. На масата задължително трябва да има и червено вино. Търговците съветват да изберете качествен и по-скъп алкохол, дори ако трябва да направите жертва в името на количеството.

Ако сте решили десертът ви да е готов сладкиш или празнична торта, то имате много малко време, за да направите поръчка. Дори да изтървете момента, не се тревожете – баклави, торти и сладки баници вече има готови и опаковани във всеки супермаркет.

Няколко сайта за онлайн пазаруване изкушават клиентите с нестандартни и скъпи гурме предложения.  Едно от най-скъпите коледни предложения са белите и черни трюфели.

Тяхната цена е 480 лева за кг. В случай, че може да си ги позволите, трябва да знаете, че се поръчват поне два дни предварително. Друго изкушение за празника е хайвер от есетра на цена 170 лева за 30 грама. Натурален хайвер от сибирска есетра излиза 99 лева за 50 гр., а този от дива сьомга Кета е на цена само 30 лв. за 100 гр./ dcnews.bg