Калоферските шивачки блокираха за 15 мин. пътя София - Бургас

Животът

23-12-2014, 14:50

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Щели за протестират отново на 29 декември, за да напомнят за себе си

Служителите от ''Интендантско обслужване'' в Калофер са блокирали главен път София – Бургас за 15 минути. Това каза за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. По думите му, в спонтанната протестна реакция са се включили около 150 човека, като са присъствали всички работници от ''Интендантско обслужване'' и граждани на града. Към настоящия момент синдикалните стачни действия са приключили и движението по пътя се осъществява безпроблемно. Според Румен Стоянов, служителите са взели решение, ако не се изпълнят техните искания, да протестират отново на 29-ти декември, в работен ден, за да бъдат чути и забелязани. ''Следващия път протестът ще бъде по-добре организиран'', подчерта кметът на Калофер.

Недоволството е заради голяма поръчка за военни униформи, предоставена на частна фирма.

Миналия петък с проблема им лично се ангажира военният министър Николай Ненчев, който заяви, че ще се опита да анулира поръчката на стойност близо 4 млн. лв. И днес директорът на предприятието Ганчо Караджов е в столицата, където обсъжда темата със синдикалисти и експерти.

Работниците предупредиха военния министър, че ако до 29-и декември не отмени поръчката, ще преминат в ефективни стачни действия и гражданско неподчинение. Шивачките обаче не са оптимисти за решаването на проблема и нямат много вяра, че той ще бъде разрешен.

Това е поредният протест на шивачките от "Интендантско обслужване"  предприятие, в което работят 140 души от Калофер и района. Още в петък министър Ненчев призна, че поръчките са обявени от служебното правителство и се печелят от частни фирми, които след това възлагат работата на предприятието като подизпълнител. Министърът нарече тази практика безобразие.