Калфин разясни пенсионната реформа на френския посланик

Срещата била и за промените в общественото осигуряване

Посланикът на Франция Ксавие Дьо Кабан е бил на среща със социалния министър Ивайло Калфин, за да му бъдат разяснени ситуацията с пенсионната реформа и промените в общественото осигуряване, съобщиха от социалното ведомството. 

Разговорът е бил иницииран от френския дипломат, а министърът го е запознал в детайли с приетите от парламента решения и с консултациите със социалните партньори от последните седмици. Калфин изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост, посочват още от пресцентъра.

Министърът е запознал посланика на Франция със структурата на пенсионната система в България. „Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми“, коментирал Калфин. 

На въпрос, свързан с бъдещето на коалицията, министърът отговорил: „В коалиция, в която има значителни идейни различия е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите. Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция.“

Н.пр. Дьо Кабан благодарил на министъра за срещата и изразил надежда, че бъдещите промени в пенсионната система ще бъдат предвидими и ще са резултат от широки дискусии.