19 температурни рекорда са измерени днес, утре също ще е нетипично топло за сезона

В страната днес са измерени 19 температурни рекорда, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на данните от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса, написа Дневник.

Най-топло днес е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-студено е било в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.2 градуса. От НИМХ уточниха, че температурите са по-ниски от абсолютният максимум за декември от 29 градуса, измерен през 1941 година.

Утре също ще е нетипично топло за сезона, като максималните температури ще са между 13 и 18°. Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°.

Над планините ще бъде предимно слънчево, ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 6°.

В четвъртък ще се усили вятърът от запад-северозапад. Денят ще започне със слънчево време, но от югозапад ще се заоблачи, облачността ще е висока и средна.

Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 9° и 14°, а минималните – между 2° и 7°. В петък облачността ще се вплътни и на места в Източна България и в северозападните райони ще превали.

Дневните температури чувствително ще се понижат. В събота ще бъде облачно, с валежи, в по-голямата част от страната от сняг, по Черноморието и в крайните южни райони от дъжд. Ще бъде ветровито и понижението на температурите ще продължи.