Санират 200 сгради с държавни пари

Общество

23-12-2014, 20:20

Снимка:

Министерство на регионалното развитие и благоустройство

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

МРР подписа споразумение за саниране в София и Северозападна България

При саниране - безплатен паспорт за блока

Фонд ще гарантира бъдещото саниране

В обновените блокове енергийните разходи трябва да паднат наполовина

Близо 0.3% от панелните жилища в България ще могат да се възползват от новата програма за саниране. Експертите пресмятат, че с предвидените средства ще бъдат ремонтирани максимум 200 сгради и прогнозират сериозно напрежение при избора им.

След вчерашното въодушевление днес дойде ред и на по-прецизните сметки. Направиха ги от Асоциацията за изолации в строителството и bTV.

При 1 млрд. лв. отпусната държавна помощ и взимане като пример на едно средностатистическо панелно жилище от 60-70 квадратни метра, при средна цена от около 100 лева на квадратен метър за саниране излиза, че по новата програма могат да се обновят около 1500 жилища или максимум 200 блока.

Те изглеждат доста незначителни на фона на всички над 70 000 панелки в страната с повече от 1 120 000 апартамента в тях. Заедно с това се появява и въпросът какво става с вече започната програма за саниране с евросредства.

Хората в първия саниран с евросредства блок кандидатствали още през февруари 2012 г., а изолацията е завършена едва преди 2 месеца. Средно на жилище задължително собствено финансиране към евросубсидията струвало около 2200 лева.

„Ние в момента сме в неблагоприятно положение, след като оттук нататък вече се поемат всички средства на 100% от държавата”, коментира домоуправителят Иван Станков.

От регионалното министерство признават, че има голямо забавяне в програмата. Има пари за саниране на около 180 сгради, но ще се изолират максимум 120 и затова ще загубим безвъзвратно част от европейските пари. Сега процедурите са забързани максимално, но често проблемите идват от разногласията между собствениците.

„Несъгласие на някои да дадат достъп или несъгласие на някой да осигури сумата от 500 лева, която е необходима, за да стартираме разглеждане на документите”, коментира Гергана Благиева, директор „Жилищна политика”, Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

Новата програма с държавни пари включва също укрепване и дограми, освен изолациите. Според експертите големият въпрос тук е какво ще бъде изпълнението на санировката и какво материали ще се използват.

Специалистите напомнят, че дограмата има не по-малко значение от изолацията. Ако ремонтите се направят качествено, в санираните сгради енергийните разходи трябва да паднат наполовина.