Грипът мутира, ще разболява повече хора

Случаите на тежка зараза ще са над нормата

 

Грипът "Тексас", който ще ни разболява тази зима заедно с познатия "Калифорния", или свински, е мутирал. Това означава, че защитата на противогрипната ваксина ще е по-ниска, заразата ще разболява повече хора и случаите на тежко протичане на болестта ще са над нормалното ниво, съобщи пред "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Новината идва от Центъра за контрол на заболяванията в американския град Атланта и се базира на изолираните доказани случаи на грипа при пациенти от Северна Америка. А каквото се случва там, същото се наблюдава всяка зима в Европа и България.

"Според центъра грипът от тип А "Тексас" Н3N2 генетично е доста по-различен от включения във ваксината. Именно на тези промени ще се дължат и нежеланите тенденции - повече болни и повече пациенти с по-тежко протичане на болестта" , разясни д.р Кунчев.

Затова, ако хора с хронични заболявания бъдат повалени от грип, веднага да търсят лекар, защото рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Същото важи и за децата, съобщава Блиц.

"В момента разпространението на типа А "Тексас" Н3N2 в Северна Америка е много високо и на него се дължат 90 на сто от заболелите, а в останалите 10% се наблюдава "Калифорния" H1N1". Очакваме такова развитие и в България", посочи още експертът. Епидемия у нас може да се очаква чак в края на януари.