Изложиха знака на публичен дом в Римските терми

Туризъм

24-12-2014, 08:19

Снимка:

Антон Стоянов/в-к Труд

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови лампи осветяват Нике и Херакъл

В най-голямата зала на музея, ефектно осветени, са изложени още водоскоци като делфини, които украсявали писоарите в термите.

Камък с еротична рисунка, обозначавал преди векове публичния дом в четвъртите по големина в Европа Римски терми е сред най-любопитните експонати в обновената експозиция на Археологическия музей във Варна. Рисунката изобразява огромен фалос с още два по-малки, които принадлежат на един и същи мъж. До нея в ремонтираната с над 20 000 лв. зала, посветена на древния град Одесос, стои друг камък, рекламиращ сексуалните умения на една от жриците на любовта в публичния дом. Находките са открити отдавна, но за първи път се излагат за посетители заедно с други ценни образци от архитектурата на Одесос от I-III век. Публичните домове са били неотменна част от всички големи римски бани, заедно със салоните за масажи и бръснарниците, обясни шефът на музея проф. Валентин Плетньов.

В най-голямата зала на музея, ефектно осветени, са изложени още водоскоци като делфини, които украсявали писоарите в термите. Показани са образци от пищните сгради на Одесос с дорийски, йонийски и коринтски архитектурни елементи. Експозицията дава и богата информация за канализацията и отоплителната система на града. В малко отделение са подредени находки от най-богатата по нашите земи гробница от римската епоха, открита в Балчик.