Такситата надуват цените по празниците

Мисия София

24-12-2014, 10:55

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патрик Щуденер: София става инженерен център на алтернативните таксита

Двойни тарифи и "помпи" въртят броячите като вентилатори

Такситата в София се възползват от празничната еуфория и ударно надуват цените, показва проверка на „Преса“. Лобните стоянки са около Централните хали в столицата, бул. „Витоша“, автобусните и жп гарите. Най-масовата дневна тарифа, на която возят жълтите коли, е 77-79 ст./км. Определеният таван за София е 1,30 лв. през деня и 1,60 лв. през нощта.
Шофьорите обаче прилагат всевъзможни шашми, като най-често надуват разстоянието. Пътниците получават касов бон, на който е отбелязано, че са пропътували 10 км, но без да е посочен маршрутът. Проста справка в „Гугъл мапс“ обаче показва, че пробегът по въпросното трасе всъщност е 6 км.

От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ са наясно с тези практики, които винаги се активизират в празнични дни, и затова са предприели масови проверки.

Обобщените резултати от тях ще излязат през януари, обясниха от транспортното министерство. Проблемът е, че подобни нарушения са много трудно доказуеми, а за да се стигне до наказания, пътниците трябва да бъдат привлечени като свидетели в съда, коментира председателят на Браншовата камара на таксиметровите превозвачи Спас Атанасов.

София е център на десанта и на т.нар. копърки - нелицензирани таксита, които возят на тройни и четворни цени, а често го удрят и на пазарлък с пътниците.

Двойни „празнични“ тарифи и традиционните „помпи“, които въртят броячите като вентилатори, са новогодишния сюрприз на таксиметровите шофьори и в Бургас. И тази година пловдивските таксиметрови шофьори са подписали декларации пред фирмите, за които работят, че и по празниците няма да правят опити да вземат двойно и тройно. Те обаче имат само пожелателен характер.