Русия засилва контрола върху алкохола

Общество

24-12-2014, 10:58

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Законопроект бори незаконното производство и трафика на алкохол извън контрола на държавата

Руското правителство реши да внесе в Държавната дума законопроект за подобряване на отчитането на оборота на алкохолната и съдържаща спирт продукция, предаде 24 часа, позовавайки се на ТАСС. Съответният указ е подписан от премиера Дмитрий Медведев.

Агенцията „Росалкохолрегулиране”, съвместно със заинетересованите федерални органи, трябва да разработи частта от проекта за въвеждане на единна държавна автоматизирана информационна система за отчет на спиртните напитки и съдържащи алкохол продукти в търговията на едро.

Законопроектът трябва да допълни закона „За държавно регулиране на производството и оборота на етиловия спирт, алкохолна и съдържаща спирт продукция”.

Няма да бъдат карани да се отчитат по този закон дребните производители. Правилото няма да се прилага за производители, които произвеждат не повече от 300 000 декалитра от съответния продукт.

От обхвата на законопроекта отпадат фирми, които продават алкохолни напитки в селските райони с по-малко от 3000 души население и където няма интернет. Очаква се, че прилагането на законопроекта да повиши ефективността на борбата с незаконното производство и трафика на алкохол извън контрола на държавата.