Мутирал вирус може да разболее и ваксинираните

Общество

24-12-2014, 11:22

Снимка:

БНТ

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всеки десети с грип

Пчелен прополис ни пази от грип

Съдейки по статистиката грипната вълна най-често е към края на януари

Щамът „Тексас" е мутирал и е възможно ваксинирани срещу грип да се заразят с него. За това предупреди главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Той се позовава на информация от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ.
Специалистът обърна внимание на това, че затоплянето на времето и струпването на много хора на едни и същи места поради предстоящите празници благоприятства по-бързото развитие и разпространение на разпространението на вирусите.
Д-р Ангел Кунчев коментира, че прогнозите по отношение на грипа са много трудни, защото е много бързоизменчив.
Съдейки по статистиката грипната вълна най-често е към края на януари, началото на февруари. Изключенията от това правило обаче са много, подчерта Кунчев. Той поясни, че веднъж стъпила на континента, вълната общо взето успява да обхване почти всички страни за 2-3 седмици. Имало е и изненади - последните 1-2 години и в България се е наблюдавало по-бързо повишаване на заболеваемостта в югоизточните райони. Д-р Ангел Кунчев посочи, че има възможност вълната да дойде от Турция, но почти винаги идва от северните или западните европейски държави. Всичко зависи от потоците хора.
Той обобщи, че към момента България се намира в един сравнително нормален период, след вълна на респираторни инфекции, която не е била грипна.