Отказаха на Винету от Неделино да стане Индианов Вождов

Винету внесъл молба в съда, за да смени фамилията си, но магистратите го отрязали

Преди повече от 50 г. едно семейство решило да кръсти сина си на един от любимите си литературни персонажи - индианеца Винету. Така днес в Неделино живее 52-годишният Винету Иванов Келешев.

С години обаче го глождело, че презимето и фамилията му не подхождат на героичното му първо име и внесъл молба в общината да се казва Индианов Вождов. Майката на Винету обаче се възпротивила на идеята на сина си, който иска да зачеркне бащиното си име.
Винету обаче внесъл молба в съда, за да смени фамилията си, но магистратите го отрязали, защото Келешев не е позоряща фамилия. Мотивът - в Неделино имало кмет с тази фамилия и никой не му се е смял.

Африкан, Тоалетка, Спермо, Диамант и Курбан са само малка част от екзотичните имена у нас, пише в. „Монитор”, цитиран от faktor.bg.

И докато съвременните родители решават да кръстят децата си на любимите герои от сапунени сериали, преди години непознатите думи са били източник на идеи за наименование на наследниците.

Така днес има българи с имената като Иконом, Грамофонка, Касиер и Стадион.

Други родители пък решили да запазят традицията и да кръстят наследника на дядото въпреки специфичното име. Очевидно това е историята на Братухчо Братухчев, Европ Европов, Зайо Заев, Портокал Портокалов и Сульо Сулев.

Има и случаи, в които името и фамилията на нашенците взаимно се допълват като Букетка Градинарова, Латинка Черноземска, Нарцис Торбов.

Друг път с името искали явно да предопределят нрава на детето - Веселазасмяна, Доброелена и Идеал.

Безспорно сред най-често срещаните са имената на животни и растения. Мишка, Орел, Паун, Пеперудка, Спанак и Зелка със сигурност са сред редките, но запомнящите се имена.
И докато тези хора не са можели да изберат имената си, един 50-годишен футболен фен от Свищов успя да смени името си след 14 съдебни процеса. Така строителят Марин Левиджов вече се казва Манчестер Здравков Левиджов-Юнайтед, подобно на любимия си футболен отбор.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"