Нефтен разлив в Черно море

Причината е авария в руски петролопровод

Изтичане на нефт от руски петролопровод е причинило разлив в Черно море, близо до пристанището на град Туапсе, съобщава Ройтерс.

Сергей Проскурин, заместник-началник на пристанището, съобщава пред агенцията, че размерът на разлива не може да се определи към момента. По думите му, службите за реагиране при бедствия работят по поставянето на плаващи бариери, които да ограничат нефтеното петно, но бурното време им създава проблеми.

Туапсе е индустриално и нефтено пристанище, но е разположено в близост до много руски курорти на Черно море. То е само на 118 км. от Сочи, където се проведоха Зимните Олимпийски игри 2014.

Местни разказват, че са виждали нефт в морето и в реката, по която преминава петролопроводът, за да стигне до рафинерията, управлявана от компанията Роснефт.

По думите на работник в рафинерията, пожелал да остане анонимен пред Ройтерс, в морето се виждат огромни петна от изтеклия петрол, включително по пристанището и брега.

Министерството на извънредните ситуации на Русия потвърди за разлива, но отказа коментар за размера му. Руският петролопроводен монополист Транснефт, цитиран от местни медии, заяви, че тръбопроводът е бил спрян след изтичането, докато аварията се установи и отстрани.

Роснефт пък съобщава, че работата в рафинерията не е била засегната, тъй като са използвани запаси.