Навремето закон е задължавал пекарите да правят хубав хляб

Мисия

25-12-2014, 07:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Правилникът бил приет през 1911 година

„Правилник за надзора върху приготовлението и продажбата на тестени произведения“ е функционирал у нас в началото на миналия век. Той бил приет през 1911 година и в него всички хлебари в страната се задължавали да приготвят хляб от чисто пшенично или ръжено тесто. Освен това по закон „продуктът трябва да е добре шупнал, да има приятен дъх и вкус, средата му да е еднообразна, еластична, а шуплите му, след лек натиск да се възстановяват.“ Спорен тогавашните стандарти било недопустимо в хляба да се намират брашнени бучки, сиреч той трябва да е добре измесен.

Изисквания имало дори и към дрождите за хлебната мая, а именно да са доброкачествени, да носят приятен аромат и вкус, да не е кисела, да не съдържа много вода или бирена мая, нито плесен и пепел.

Хлебарите били длъжни да теглят самуните пред купувача, тъй като грамажът също бил изрично указан.

Още навремето пекарите трябвало да притежават специални здравни книжки. Да не са болни от туберколоза, или каквато и да е заразна болест. Личната хигиена на хлебаря също била обект на наблюдение.