Долче и Габана създадоха 8-метрова елха, декорирана с над 300 стъклени топки

Коледното дърво на музея „Виктория и Алберт” е дело на модния гуру Гарет Пю

Всяка година музеят „Виктория и Албърт” в Лондон посреща гостите си със специално изработено коледно дърво - дело на някои от най-известните световни артисти и дизайнери. Тази година проектът е поверен в ръцете на Гарет Пю и неговия авангарден скулптурен стил. Британският дизайнер и музейната институция представиха инсталацията Ceremony. Висока е 4 метра, а по форма напомня традиционното дръвче, но вместо зелените клонки на борче ще видите златни пирамиди около светещ център,съобщи Монитор.

За създаването на тази елха Пю използва дърво, акрил, различни материи и LED светлини. „Музеят „Виктория и Албърт” е британска икона и пазител на нашето културно наследство. За мен бе чест творението ми да бъде част от празника”, коментира дизайнерът. Досега освен него в коледната традиция на V&A, както са инициалите на музея, са се включвали светила в модата като Alexander McQueen, Tord Boontje, Matthew Williamson, Jasper Conran и Boudicca.
Това коледно дърво далеч обаче не е единственото дизайнерско творение по случай празниците. Нетрадиционни интерпретации показаха и много други модни къщи.

Dolce & Gabbana и лондонският хотел Claridge’s празнуват заедно Коледа за втори път. 8-метровата елха е разположена в лобито и е декорирана с над 300 стъклени топки, изработени от майсторите в Беладжио на езерото Комо. Всяка от играчките е с ръчно изрисуваните знамена на държавите по света, символизиращи многобройните празнични традиции и е прикрепена с помощта на златни панделки от ателиетата на Доменико Долче и Стефано Габана. За да придадат напълно приказност на това място, обстановката напомня магическа гора, обитавана от елени, зайци, лисици и катерици, събрани край огъня. Тематиката не е случайна, тъй като дизайнерите използват собствените си детски спомени за вдъхновение в този проект. Коледната гора в Claridge’s е посветена на всички деца по света.


Не по-малко нестандартно е и обърнатото дърво на френския шопинг център Galeries Lafayette. Превърнало се в една от най-сниманите атракции на Париж през декември, всеки малък детайл от огромното творение загатва за неповторима изработка. С главата надолу символът на празника в мола превръща всеки час в повод за светлинно шоу.


Елхата на модна къща Fendi също се откроява сред всички останали дръвчета. Тя е решена в множество бляскави катинари, разбира се, с логото на марката.