10-месечната Вики от Хасково получи семейство за Коледа

Животът

25-12-2014, 07:49

Снимка:

БНР

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майката на бебето Вики преживяла истински ад, преди да умре

Съдът даде попечителството на лелята на момиченцето, след като майка му почина преди месец

Осиротяло 10-месечно бебе получи може би най-хубавия подарък за Коледа. Състав на Хасковския окръжен съд определи за законна родителка на Виктория леля й Радостина, след като биологичната майка Стела Ковачева почина от рак на 36 години ден преди Арахангеловден тази година. Това съобщи „24 часа”.

"Благодаря на приятелките ми и временни попечителки Елизабет и Райна. Нямам думи за изкажа и благодарността си за адвокат Таня Захариева, която пое абсолютно безплатно процедурата в съда, както и на отец Митко, който инициира събирането на помощи". Това обобщи след края на закритото заседание Радостина.
Решението на съда то може да бъде преведено и легализирано на гръцки език, за да може Радостина и Вики да отпътуват за остров Родос, където лелята живеее и е омъжена. "Надявам се за Нова година вече да сме си у дома. Самата Вики е много добре, дори вече ми казва "мами", сподели още щастливата родственица.

Драмата породи истински социален феномен. Благодарение на свещенослужителя от храма "Света Богородица" и публичността в медиите за останолото кръгъл сирак бебе потекоха помощи от цялата страна.
"В момента в банковата сметка има малко над 19 000 лева. Тя ще бъде преобразувана в спестовен влог на малката. С помощта на добри хора бе ремонтирано и обзаведено цялото жилище, а цялата къща се напълни с бебешки храни, памперси и играчки", обобщава още Радостина. Тя споделя още, че най-голямото опасение до сегашната щастлива развръзка било детето да не попадне в социален дом и да остане без бъдеще.

12 години споминалата се майка Стела Ковачева работи като арлекин в трупата "Италиано" и обикаля Европа с цирка докато не забременява. Връща се в София, където ражда Виктория. Малко след щастливото събитие обаче лекарите и откриват рак на черния дроб. Всички събрани средства от гурбета, към 4000 лева, са пръснати по лечението. Неосигурената формално се хваща на работа, за да има право поне на 35 лева детски. В последните си месеци и дни на практика тя не само не може да се грижи за малката, но дори и не може да я познае.