Полицията съветва: Как да се предпазим от крадци по празниците!

Ако отсъствате, оставете лампите да светят

Празниците около Коледа и Нова година активизират крадците. Статистиката сочи, че най-много обири се случват именно в почивните дни, когато повечето хора пътуват при свои близки или са избрали да посрещнат Новата година на почивка в чужбина.
Ако сте решили да ударите ключа и да се отдадете на ваканция далеч от дома, трябва да имате едно наум, че крадците не спят. Оставеното без надзор жилище се превръща в лесна плячка за крадците.
Полицията съветва какво да направим преди път, за да избегнем обир и да надхитрим престъпниците.
Ето няколко полезни съвета на опитните криминалисти:
Ако заминавате извън дома, запазете дискретност и не споделяйте на никого, че ще отсъствате. Една от най-големите грешки е да се похвалите в социалните мрежи кога и къде отивате. Не публикув кога и къде отивате. Не публикувамки във фейсбук, докато ви няма. Така ще информирате неограничен кръг хора къде се намирате и ще дадете сигнал на крадците, че могат спокойно да навестят дома ви.
Добре е да оставите ключ от апартамента на съсед или приятел. Помолете го да минава веднъж дневно и да симулира присъствие в жилището.
Преди да заминете, оставете поне една крушка да свети. Това определено действа като аларма срещу крадци.
Ако имате възможност, вържете жилището със СОТ, дори и само за месец. Така, при всеки опит за проникване, системата ще сигнализира не само в охранителната фирма, но и на телефона ви.
В никакъв случай не оставяйте пари или скъпи вещи у дома. По добре вземете със себе си всичките си бижута и налични пари или ги оставете в сейф. Така, дори и при евентуален обир, щетите няма да са толкова големи.