Фолклорният събор „Зимни празници - Мечкарево 2014” се провежда днес

Ще бъдат представени зимните фолклорни обичаи Игнажден, Бъдни вечер, Бабинден

Регионален фолклорен събор „Зимни празници - Мечкарево 2014” ще се състои днес за 15-та поредна година. Фолклорният събор е ежегоден и традиционно се провежда в село Мечкарево, общ. Сливен.

Заявка за участие са подали 22 състава от 18 населени места от общините Сливен, Ямбол и Нова Загора. Ще бъдат представени зимните фолклорни обичаи Игнажден, Бъдни вечер, Бабинден и др.

В рамките на събора се провеждат следните конкурси: за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на обреден танц и за обредни хлябове и сурвачки.

Участниците ще се оценяват от жури с председател д-р Владимир Демирев –етнолог от РИМ, членове: Иван Стоянов, зам.-директор на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова-председател на Сдружение „Читалища”.

Организирането и провеждането на събора цели стимулиране проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище. Той е повод за опознаване и популяризиране на фолклорната култура от младите и утвърждаването й като фолклорно наследство в съвременните културни процеси.

Организатори на събитието са община Сливен, кметството на с. Мечкарево и НЧ „Просвета-1925”.