От днес започва застудяване

В събота над цялата страна ще завали сняг

Днес облачността над цялата страна ще се вплътни в цялата страна и ще започнат превалявания, отначало от слаб дъжд, а към края на деня с понижението на температурите дъждът по високите полета и по-голямата част от Северна България, ще премине в сняг. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 5° и 10°, а минималните сутринта между -1° и 4°, в югоизточните райони до 5°-6°. Вятърът ще е от запад-северозапад в северозападната половина от страната и от североизток-изток в останалата и част, в Северна България умерен. През нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

В планините настъпва чувствителна промяна. С умерен, в западната част от страната и временно силен, предимно северен вятър ще нахлува студен въздух. Ще е облачно, по билата мъгливо и ще започне да превалява сняг. Температурите към края на деня на 1200 м.н.в вече ще са около -2°, на 2000 м. около -7°, а през нощта ще продължат да се понижават.

В събота преди обяд над цялата страна ще превалява - предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух. След обяд валежите ще спират, а облачността над югозападните райони ще се разкъса. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, а максималните между минус 2° и 3°. В неделя вятърът в източните райони временно ще се ориентира от юг и там дневните температури слабо ще се повишат. Облачността над страната ще е разкъсана, значителна през втората половина от деня, когато вятърът отново ще става от северозапад-север и ще започне да прониква още студен въздух. Привечер в Западна България ще завали сняг. В понеделник ще се задържи облачно, ветровито, с валежи, в по-голямата част от страната от сняг, в Югоизточна България отначало от дъжд, но с продължаващото застудяване и там дъждът ще премине в сняг.