Всеки българин произвел по едва 3500 евро до септември

Общество

26-12-2014, 09:32

Снимка:

www.izmami.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Икономическият растеж на страната ни след деветмесечието е в размер на 1,5 на сто

Българите сме на опашката по производителност на труда, като към края на септември произведените стоки и услуги от всеки гражданин са за едва около 3500 евро. Икономическият растеж на страната ни след деветмесечието е в размер на 1,5 на сто, показва проучване на Нова телевизия. Изводът е, че българите предпочитаме не да инвестираме, а да прибираме парите си най-вече в банките.

Дори и след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), през тази година българските граждани все още обръщат поглед към трезорите на банките. „Макар че хората се питат дали въпросната банка е стабилна, отиват в тази с най-високи лихви", посочи банковият анализатор Деси Николова.

Тя отбеляза още, че в един момент банките у нас се оказват претъпкани с пари, които обаче няма какво да правят. Именно заради това очакванията са през следващата година лихвите по депозитите да падат, а през тази година те са се понижили с 1% - от 4 на 3 на сто. Страната ни завършва годината с натрупана инфлация от минус 1%, който се усеща обаче не от потребителите, а от продавачите.