Общините няма да прибират рентите от непотърсени ниви

Събраните пари ще се съхраняват безсрочно и няма да се губят по давност след 3 години

Рентите от така наречените бели петна (ниви, за които собствениците не са сключили договор за наем или аренда, но се обработват от фермери) няма да се губят след третата година, в която не са били потърсени, както е в момента. Такава промяна планира Министерството на земеделието с поправки в закона за земята, съобщава "Труд".

От 2009 г. насам нивите, които пустеят, се разпределят служебно за обработка между арендаторите в съответното землище. Арендаторите са задължени да внасят дължимата рента от земята в извънбюджетни сметки, разкрити от кметствата. В тях парите се пазят 3 години, за да бъдат платени при поява на собственика. След този период непотърсените средства обикновено се прибират от общините заради изтекла давност.

"С поправките в закона ще запишем, че събраните ренти ще се съхраняват безсрочно в извънбюджетните сметки и общините занапред няма да ги придобиват по давност след 3 години", заяви аграрният министър Десислава Танева. Тя добави, че ще стартира и проверка, за да се види колко от кметовете са изпълнили закона и са отворили сметки, в които да се внася рентата. По данни отпреди година на министерството на земеделието около 2 млн. собственици нехаят за земята си, а нивите, които притежават, са около 1,6 млн. декара. Практиката пък сочи, че обикновено сумите, които арендаторите внасят, са наполовина по-малки от реалната рента за декар в региона.

Готов е и нов ред за разпределение на общински и държавни ливади, пасища и мери, като тези масиви приоритетно ще се ползват от животновъди. Занапред те ще се разпределят на фермерите в зависимост от притежаваните пасищни животни.

Останалите свободни земи ще бъдат включвани в търг, в който ще могат да участват отново само животновъди. В случай че останат още свободни имоти, ще има втори търг, в който всеки желаещ може да участва, дори да не е животновъд, уточниха от аграрното ведомство.
И тази година за евросубсидии ще се кандидатства само с документи, доказващи правното основание за ползване на земята, съобщи още министър Танева.