Диетологът: Днес не яжте пържоли!

Животът

27-12-2014, 16:00

Снимка:

gotvarski.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вдигайте чашката с мярка и отложете десерта

Нормално е в тези празнични дни българинът да вдига по-често чашката, но е нужно всичко да е с мярка. Ако сервирате аперитив, нека да е със зеленчукова салата! Добре е и с малко сирене, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
„Алкохолът започва от по-високите етажи на храносмилателната система да се разгражда и затова не бива да бъде приеман на гладно. Той е водоразтворима субстанция. За да забавим всмукването в кръвообращението и нежеланите ефекти на опиянението от него, трябва да се подготвим с повече течности. Пийте го с вода“, каза Байкова пред TV7.
„Съветвам хората да не забравят, че през следващите няколко празнични дни ще имаме поводи да си изядем кулинарните изделия, които сме приготвили. Не е необходимо след снощния маратон от 7,9 или 11 ястия да продължим да трупаме килограми, наблягайки на блюда от друга хранителна гама. От салатата до основното ястие и до десерта нека да има интервал от поне половин час“, заяви специалистът по здравословно хранене.
Според нея, когато човек се храни здравословно, храната се етажира на нива в стомашно-чревния тракт, а не се разбърква. „Трябва да започнем с нещо, което да раздвижи червата. Това са минералите от зеленчуците. Приемайки ги, подготвяме организма си за следващото натоварване. След това може да пристъпите към белтъчно ястие и накрая към месото. Днес не трябва да ядем пържоли, а ракията нека да е в минимални количества.
След това може да изпиете по чаша вино, но в никакъв случай напиването да не завършваме с шампанско. Нашето кисело мляко е много добър фактор, който намалява риска от свръх мазното хранене.
Считам, че днес най-подходяща салата не са туршиите, а млечната“, каза още проф. Байкова.