Столипиново удари с промоции моловете

Мисия Пловдив

28-12-2014, 09:00

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Тълпи от клиенти обсаждат квартала заради ниските цени на стоките

Стълпотворение от клиенти изпълва "Столипиново" заради ниски цени на стоките.
Етническият квартал в Пловдив засенчва големите вериги с промоции, установи вчера "24 часа". Стотици сергии, разположени по улиците, предлагат мандарини между 50 и 60 ст., докато в другите райони на града цитрусите са двойно по-скъпи. Бананите са по 1,50 лв., портокалите струват 60 ст., а пресни зелени чушки - левче. Доматите също са търсени. Те вървят между 50 ст. и левче за килограм. Охладени пилета са изложени директно на тротоара и килото им е 3 лв. Пресни свински пържоли без кост се харчат по 4 лева килото.

Телета се колят директно на улиците "Ландос" и "Елба", а кръвта им се стича по шосето. Касапи разфасоват животните направо на тротоара, без да се вълнуват от проверките на санитарните власти.
"Килограм шол го даваме за 8 лева, а по магазините е 14", казва Исмаил, докато реже мръвката. Труповете са окачени на ченгели навън. Телешко месо за готвене се предлага за 5-6 лева.

"Купуват и българи, и роми, защото е прясно. Взехме телето тази заран от пазара в Секирово по 3 лв. живо тегло и го колим в квартала", обяснява Исмаил. На съседната улица "Възход" Ибрахим Мустафов беше проснал три овце и ги закла пред погледите на минувачите. Одра ги, след което ги разфасова и започна директно да продава месо.

"Столипиново" прилича на огромен мол, където липсва само от пиле мляко. На пазара на ул. "Батак" гъмжи от българи, дошли както от града, така и от други населени места. "Пристигнах от с. Мирово да купя на сина топла шуба.

Струва 50 лева, но аз се пазарих и ми я продадоха за 35. Същите в центъра на Пловдив вървят над 100 лв.", казва Мария Стоянова. Пакетче бенгалски огън струва 10 стотинки. Фойерверки, които стрелят по 20 пъти наведнъж, се предлагат за 2 лв. Няма гаранция обаче, че са безопасни.

В десетките павилиони, наричани "Айше бутици", вълнените пуловери са между 6 и 8 лева, дамските ботуши не надхвърлят 15 лева, а "марковите" спортни обувки - 20 лв. Килими, пътеки, хавлии, чаршафи и спално бельо се купуват като топъл хляб за подаръци. "Голям оборот направихме по празниците. Около Нова година чакаме още повече клиенти", хвалят се продавачите. Те са категорични, че стоките им са същите като тези в центъра на Пловдив, но многократно по-евтини, защото не плащат наеми.у