Марио Хосен свири тази вечер на новогодишния галаконцерт

Варна Лайф

28-12-2014, 10:11

Снимка:

bnr.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Той свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка.

Българският Паганини- Марио Хосен, ще свири тази вечер на Новогодишния  галаконцерт „Годишни времена” от 19:00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Участие ще вземат Академичният оркестър «Орфеус» при Нов български университет, Марина Хинова – виолончело, Боян Бъчваров - орган, Мартин и Александър Зайранови – цигулка. В програмата са включени Фр.Джеминиани, А.Вивалди, Т.Албинони, Н.Паганини, Г.Фр.Хендел.

Цигуларят Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица, брат му – пианист и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си – цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Представя ги в Европа, Азия, Америка, в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус” „Брукнерхаус“… 
Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка. 
Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, той получава блестящи критики за„превъплъщение то на Паганини… Марио Хосен покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон, казват за него критиците.  Наричат го българският Паганини.