НАТО официално приключи мисията си в Афганистан

Пълното изтегляне на Алианса би трябвало да е факт към 2016-та година

Въоръжените сили на НАТО и Съединените щати приключват днес бойната си мисия по поддържане на сигурността в Афганистан. Краят на мисията на Международните сили за поддържане на сигурността, популярна със съкратеното наименование ИСАФ, ще бъде обявен на официална церемония. От съображения за сигурност, точното време и мястото й, както и кои ще са участниците в нея, все още не са съобщени, информира БНР.

За 13-годишното си присъствие в Афганистан ИСАФ изгуби 3 500 свои военни, около 2 200 от които американци. Във възстановяването и развитието на Афганистан бяха вложени над 200 милиарда долара, припомня ТАСС. В мисията в момента България участва със 110 войници.

През 2015-та година в Афганистан ще останат около 12 000 военни от НАТО, за да обучават местните сили за сигурност и да оказват помощ в борбата с тероризма. Пълното изтегляне на Алианса би трябвало да е факт към 2016-та година.

В изявление по повод края на мисията, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява, че грижата за сигурността в страната преминава в ръцете на 350 хиляди афганистански войници и полицаи. Според него, задачата на Организацията е изпълнена успешно, но е платена висока цена.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен