Разследват три версии за камиона, паднал в дере с 15 полицаи

 

Разследват се три версии за инцидента, при който загина 34-годишният граничен полицай Асен Асенов. Според запознати камионът може да е поднесъл по хлазгав участък от пътя или на шофьора внезапно му е прилошало. Третата версия е, че камионът се е счупил в движение. Главсекът Лазаров уточни, че зилът е минал на технически преглед на 22 октомври т.г.
При преобръщането граничарите в каросерията изпопадали един върху друг и после се измъкнали. Втурнали се да спасяват шофьора и още двама, возещи се до него в кабината. Тя била забита на лявата си страна във водата и калта от дерето. Дясната врата била заяла от удара. Граничарите започнали да я дърпат отвън, а двамата отвътре блъскали, докато се отвори. Хората се опитвали да издърпат и шофьора Асен Асенов, но той не помръдвал, а кабината потъвала, пише в. „Труд”.
"Всичко е станало за секунди. Този ЗИЛ е с метална коросерия, която вероятно е предотвратила много по-голяма беля. Вероятно е имало подхлъзване, разказаха ми ранените", обясни министърът Вучков.
Оцелял: Пътувахме бавно - с 20 км/ч
"Съжалявам за Асен. Беше точен колега, много отговорен и мъжкар." Това заяви полицай Райчо Петков, настанен с фрактури в бургаската болница. "Отзад в каросерията бяхме 10 души. Тази камион е бил бивша работилница на военни. Беше много стар, движеше се с не повече от 20 км в час по тези лоши пътища", добави Петков.
"Беше тъмно като в рог. Светехме си кой с каквото може - с фенерчета и със запалки. Изведнъж се разнесе миризма на бензин. Явно изтичаше гориво. Зилът беше на косъм да избухне, затова спряхме всякакво движение наоколо", разказа друг от оцелелите полицаи.
"Камионите лъкатушат в хлъзгавата кал, пътища въобще няма, дежурствата в района край град Средец е като наказание за командированите, по 4 часа пътуваме преди и след 12-часовата смяна", оплакаха се командировани по границата с Турция.