Търновци масово купуват пиратки в последния момент

Крими

29-12-2014, 09:45

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Внимавайте с пиротехническите изделия по Нова година

По традиция търновци като истински българи оставят всичко за последния момент. Купуването на пиротехнически изделия ден - два преди Нова година обаче крие риск. По думите на Момчил Стойчев, продавач-консултант в магазин за фойеркерки и ловно-рибарски принадлежности, потребителите не бива да се снабдяват с пиратки от тържища и търговски обекти, които не претежават лиценз за продажба на такъв вид изделия. Това се случва, когато магазините с разрашително са затворили и хората потърсят алтернативен начин за сдобиване с пиратки. Той обясни още, че този който работи в търговски обект за фойерверки трябва задължително да е завършил курс за безопасно боравене с взривоопасни материали. На всеки етикет трябва да има стрикто написани инструкции на български език за употреба, за да бъдат избегнати инциденти.

Най-атрактивни и търсени тази година са конусите и римските свещи. Особен интерес в търновците събуждат нов вид пиратки, които преди да гръмнат светват, коментира Момчил Стойчев. По думите му миналата година потребителите са предпочели да закупят пиротехнически изделия, които създават светлинни ефекти, но днес отново най-предпочитани са пиратките.

За да привлекат внимание някои от производителите на пиратки са сложили снимки върху изделията на най-известните терористи и диктатори: Осама Бен Ладен,  Кадафи, Садаам Хюсеин и други.

Често в магазина влизат и деца, които скришом от родителите си, опитват да се сдобият с взивоопасните материали, обясни продавач-консултантът. Употребата на пиратки от лица под 18 години е забранена.

От полицията припомнят, че използването на самоделни бомбички е потенциална опасност от наранявания и пожари.

До 30.12.2014 година е в сила заповедта на кмета на Велико Търново Даниел Панов във връзка с пиротехническите средства. В нея категорично се забранява употребата на пиратки в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири. Със заповедта градоначалникът определи времето, в което могат да се използват взривоопасните изделия. Гърмежите са разрешени от 8:00 до 22:00 часа, а всеки нарушител ще бъде санкциониран.