Тежък токсичен колит е причина за смъртта на 8-годишното дете

Животът

29-12-2014, 15:27

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

8-годишно дете почина пред Спешното отделение в Разград

В болницата в Разград няма детска хирургия

Смъртта на 8-годишното дете от заветското село Иван Шишманово е в резултат на тежък токсичен колит - това сочат резултатите от аутопсията, която е извършена в Русенската болница. Назначени са допълнителни микробиологични изследвания, допълват от ОД на МВР. Продължава разследването на обстоятелствата по случая, съобщи радио Шумен.
Радио Шумен припомня, че 8-годишният Толга Сали е доведен в разградската болница от родителите си в 17:45 ч. на 28 декември с болки в корема, гадене и повръщане. От дежурния лекар е поставена диагноза „чревна непроходимост” и детето е изпратено за ехография и допълнителни изследвания. Заради липсата на детски хирург е насочено към Варна, но родителите се върнали в Спешното отделение, тъй като състоянието на Толга се влошило.
„В болницата в Разград няма детска хирургия, колегата е счел за необходимо до насочи детето към Варна. 15 минути след тръгването родителите виждат, че то не е добре и се връщат и започват реанимационни мероприятия в болницата. Извикан е хирург, реаниматор и целият екип, направено е всичко възможно - детето е интубирано, правен е сърдечен масаж, но не са могли да го спасят“, обясни д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на Многопрофилната болница в Разград.
Днес починалият Толга Сали е цял да навърши 8 години. Родителите заявиха пред наш репортер, че търсят правата си в съда заради бюрокрацията и прекаленото забавяне. Те считат, че лекарите не са направили необходимото. Лекарите смятат, детето е яло повече месо ден преди това. По случая е образувано досъдебно производство.

Назначена е моментална проверка на Агенция „Медицински одити на РЗИ“ по случая. Това обяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, предаде БГНЕС.
Москов обясни, че резултатите от тази проверка ще бъдат публични за медиите и ще станат ясни в първите дни на следващата година.