16 тапи догодина в София - ремонтират 32 км булеварди

Мисия София

29-12-2014, 17:04

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Няма обаче да затварят движението изцяло

32 км нови пътни настилки и 40 км тротоари по основните пътни артерии в София предвижда инвестиционната програма на Столичната община за 2015 г., съобщи 24 часа.

Основни ремонти ще има по 16 булеварда. Сред обектите са една естакада, два пробива, реконструкция на кръстовището при Руски паметник и довършване на пешеходната зона на бул. „Витоша”. Отделно ремонт и изграждане се предвиждат и за над 20 малки улици в кварталите.

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани догодина в нови пътна платна, разширение на булеварди, ремонт на тротоари, бордюри и улично осветление.

Първите ремонти се планира да започнат още напролет. Те няма да се правят накуп, за да не се блокира движението в града. Работите ще са разпределени равномерно и ще се осигурят алтернативни маршрути. Всички обекти ще се правят с частични стеснявания и почти няма да има цялостно спиране на движението, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Въпреки това, и догодина заради ремонтите тапи ще има. Един от най-тежките обекти, който ще затрудни сериозно движението за по-дълго, ще е изграждането на естакадата на булевардите „България” и „Гешов”. То се забави заради обжалване от граждански организации на устройствения план. Общината обаче е спечелила делото на последна инстанция и се очаква издаване на строително разрешение. Ако то не бъде атакувано също в съда, работите ще започнат напролет. Естакадата ще е с окачено кръгово кръстовище на второто ниво и ще струва 16 млн. лв.

Догодина ще започне и изграждане на пробива покрай болница „Токуда”. Той е продължение на цялостното решение за облекчаване на трафика в района, който стартира с изграждането на естакадите при Телевизионната кула и Семинарията. Пробивът ще свърже Семинарията с бул. „Черни връх” през ул. „Сребърна”. Той ще струва 9 млн. лв.

В списъка са изграждане на пробив при бул. „Петър Дертлиев” и реконструкция на кръстовището при Руски паметник.

Изцяло нова визия ще има бул. „Витоша”. По него се планира довършване на последния етап от пешеходната зона между улиците „Солунска” и „Алабин”, който трябва да приключи до началото на лятото. Той ще струва 1,6 млн. лв. За участъка на булеварда от НДК до Южния парк пък се предвиждат основен ремонт и изграждане на велотрасе.

Общината обаче се отказа от идеята паветата по част от бул. „Дондуков” да бъдат заменени с асфалт. Така основният ремонт на трасето от ул. „Кракра” до Младежкия театър ще включва пренареждане на паветата. Работите обаче се очаква да затруднят сериозно движението, тъй като по булеварда минава голяма част от потока в центъра. Ремонтът ще струва около 8 млн. лв. и ще включва подмяна на трамвайния път, нови бордюри, тротоари и спирки.

Паветата обаче ще бъдат заменени с асфалт по бул. „Монтевидео”. Те ще бъдат махнати и от платното на ул. „Богатица”. Там се планира и разширение в участъка между булевардите „Арсеналски” и „Дж. Баучер”. Ще се правят ново отводняване, канализация, бордюри, тротоари, осветление и джобове за контейнери за смет - всичко за 3,2 млн. лв. Същите дейности се планират и по бул. „Арсеналски”, за чийто ремонт са предвидени 1,2 млн. лв.

Разширение ще има и на бул. „Тодор Каблешков” между булевардите „Братя Бъкстон” и „Цар Борис III”. Булевардът ще има по 2 ленти във всяко платно. Ще се ремонтира и мостът над река Боянска.

Сред големите обекти е и бул. „Владимир Вазов” - от моста „Чавдар” до бул. „Ботевградско шосе”. Там ще се ремонтира участък от 6 км с 9 мостови съоръжения.

Второ лято софиянци ще трябва да изтърпят основния ремонт на части от бул. „Цариградско шосе”. Вторият етап включва участъците от бул. „П. Яворов” до надлеза на 4-и км и от надлеза над бул. „Ал. Малинов” до Околовръстния път. Ремонтът на най-натоварения софийски булевард ще струва 12,8 млн. лева. В него влизат рехабилитация на 2-етажното кръстовище на алея „Яворов”, на централните платна и локалите, на моста над река Искър, транспортния подлез до него и обновяване на подлеза при х-л „Плиска”. Вероятно общината отново ще планира работите през лятото, когато движението в града намалява заради отпуските.

Ремонт ще има и на бул. „Сливница” между булевардите „К. Величков” и „П. Дертлиев”. Част от него ще е и надлезът при „Захарна фабрика”, който не е ремонтиран, откакто е построен.
В списъка са още булевардите „Прага” и „Джеймс Баучер”, доизграждане на ул. „Обиколна” в „Дружба” и ремонт на ул. „Козлодуй”.

Извън големите обекти за ремонт и изграждане на над 20 квартални улици се планират 10,4 млн. лв. За обновяване на 10 по-малки моста се залагат 1,2 млн. лв. За текущи ремонти пък се планират 24 млн. лв. Продължава и програмата за ремонт на тротоари, като за 2015 г. са заложени 3 млн. лв.

Изграждане на 1000 стълба за улично осветление в селата край София предвижда догодина Столичната община. Става дума за места, на които в момента липсва осветление.

През 2015 г. ще започне и пълна инвентаризация на уличното осветление в града. Ще бъде проверено състоянието на всички около 90 000 стълба. Целта е общината да е наясно колко от тях се нуждаят от подмяна и размера на инвестицията. Очаква се данните да са ясни до края на 2015 г., а след това ще се търсят начини за финансиране. Според предварителни сметки, за пълна подмяна на уличното осветление в столицата са нужни между 200 и 250 млн. лв.

По пилотен проект за 3,3 млн. евро, финансиран от фонд „Козлодуй”, започна подмяната на над 8000 осветителни тела. Така модерно ЛЕД осветление ще има по бул. „Цариградско шосе”, центъра, Банкя и квартал „Дружба”. Проектът обхваща 10% от уличното осветление и включва изграждане на система за автоматизирано управление при мъгла и аварии. В случай на повреда системата автоматично ще подава сигнал, а това ще съкрати времето за реакция.