По празници разходите за ток, парно и вода скачат

Общество

29-12-2014, 21:46

Снимка:

БНР

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Работата по време, когато другите почиват, не е особено продуктивна

Изхарчили сме по-малко ток на Коледа в сравнение с миналата година, съобщи БТВ. Данните на енергодружествата показват, че най-натоварено потреблението е било вчера вечерта между 18:00 и 19:00 часа. В същото време специалистите пресмятат, че сметките ни за ток, парно и вода стават двойни при струпването на празници.

Всеки 10-и българин работи по празниците. Според националната статистика наетите на работа българи у нас са около 2.25 млн души. От тях около 120 000 са тези, които се занимават с ресторантьорство и хотелиерство, които дори чакат празничните дни, за да увеличат оборотите си.

Освен тях, работят още в сферата на търговията, транспорта, здравеопазването, част от промишлеността.

Работодателите изчисляват, че около 1/3 от работещите в тези браншове са дежурни и по празниците. Така получаваме крайната цифра от 350 000 работещи.

Останалите сливат празничните дни и покрай приятната почивка скачат и разходите.

Не се изненадвайте, ако декемврийските ви сметки са двойни - оставяйки вкъщи, харчите повече от всичко. Дори украсата излиза солена - коледната красота на обикновени лампички струва 13.50 лева месечно. И често причинява пожари и аварии.

Може да се наложи да харчите и за нова техника - жертва на веселбата често са мобилните устройства и лаптопите, заливани по невнимание, например с алкохол.

„И да не правите опит да ги сушите със сешоари, парното или да видите след половин час какво ще се случи - шансът да бъде повредена техниката непоправимо е в пъти по-голям”, предупреждава управителят на магазин за техника Веселин Бешевлиев.

Затварянето на офиса също не значи по-малко разходи - погрижете се да спрете отоплението и дори захранването, в случай че някой забрави нещо включено.

„Ако не е необходимо да имаме дежурни и нямаме 24-часов работен ден и график, е по-добре всички да почиват, защото дори и с двама души е необходимо да има отопление, осветление и това ни излиза доста по-скъпо”, посочва Бисера Иванова от фирма за поддръжка на офиси.
Решение за контролиране на сметките се оказват т.нар. термовинтили върху парното- правят радиаторите интелигентни. Може да ги настроим да изключат топлото като заминем и да го включат отново няколко часа преди да се приберем.

Оказва се, от работа по празниците няма голям смисъл. Изследване на световна HR компания показва, че 60% от работещите признават, че само престояват в офиса си без да вършат почти нищо, а 55 на сто дори не взимат двойно възнаграждение за това, че са били на работа.