Бедствено положение в Ловеч!

Малко след 19 ч. снощи кметът на Ловеч Минчо Казанджев обяви бедствено положение в населените места от общината. Решението бе взето на заседание на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия за настоящия зимен сезон, като планът бе приведен в изпълнение в частта му за действия при снегонавявания и обледявания, на територията на община Ловеч.

Причината за бедственото положение са силният снеговалеж, ураганният вятър на места, снегонавяванията и намалената видимост за движение на пътни превозни средства.

На този етап има проходимост до всички села по отделни маршрути. Най-тежка е зимната обстановка в района на Лисец, Баховица, Славяни и Слатина, където техниката за снегопочистване е преминала към изтегляне на закъсали автомобили. Съдействие оказват и от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във всички села, останали тази сутрин без ток, електрозахранването е възстановено, с изключение на част от Слатина и Славяни. Навсякъде има вода и телефонни връзки.

В града като цяло няма проблеми. „Еко” ЕАД, отговаряващо за снегопочистването и зимното поддържане на уличната мрежа и обществените площи в Ловеч, продължава работа.

По-рано днес стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура” е въвела временно ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона на пътя Ловеч – Плевен заради снегонавявания, силен вятър и ограничена видимост. Камионите, идващи от Троян, са спирани още на входа на Ловеч, за тях са подсигурени три паркинга в града – до бензиностанцията на „Газпром”, на полигона между СБА и митницата и в района на бившата бензиностация до закрития басейн. Създадена е организация отдел „СКОРС” да извършва подвеждането на автомобилите до паркингите.

Затворен за движение остава пътят Деветаки - Брестово, обходните маршрути са за Деветаки - през Умаревци и Йоглав, и за Брестово - през Къкрина. От общината още по обед препоръчаха да се ползват обходни маршрути и за пътуващите в посока Горан и Владиня – за Горан през Умаревци, а за Владиня през Дойренци - Дренов.

Кризисният щаб към кмета на общината функционира без прекъсване. Поддържа се непрекъсната връзка с всички ведомства и фирми, отговарящи за поддържането, зимното снегопочистване и експлоатацията на мрежи и съоръжения в общината, с общинския съвет по сигурността, с кметовете на кметства и кметските наместници.