Вестниците във вторник, 30 декември

Най-доброто от печата

30-12-2014, 06:15

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Момче умря пред болница, нямала детски хирург


"24 часа"
Осемгодишно дете от заветското с. Иван Шишманово е починало пред спешното отделение на болницата в Разград, съобщи местната полиция.
Момчето било доведено от родителите си в 17,45 часа в неделя с болки в корема, гадене и повръщане. Дежурният лекар поставил на Т. С. диагноза "чревна непроходимост" и детето било изпратено за ехография и допълнителни изследвания.
След консултация с педиатър момчето било пренасочено към хирург. Но поради липса на детски хирург в Разград детето било препратено към Варна.
Около 19,15 ч поради влошаване на състоянието на малкия родителите се върнали с него в спешното отделение, където той починал.
По случая е образувано разследване по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. Според текст който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Извършена бе аутопсия на детето в русенска болница. Според нея то е издъхнало от "тежък токсичен колит".
Случаят вече се проверява от здравното министерство, стана ясно следобед.
"След 48-часови тежки коремни оплаквания детето е заведено от родителите си в болницата в Разград. Установена е причината за страданието му и преди да бъде преведено в детската хирургия във Варна, е починало в спешното отделение в Разград.
Назначена е моментална проверка на агенция "Медицински одит", обясни здравният министър д-р Петър Москов. Той обеща, че резултатите от проверката ще бъдат публични. Очаква се заключенията на агенцията да бъдат готови в първите дни след Нова година.


КАТ поръчва суперскъпи камери без търг
"Труд"
От началото на следващата година патрулките на КАТ ще ни записват с камери, които ще струват близо 6000 лева.
Преди почивката по Коледа Министерство на вътрешните работи е поискало от Гаранционния фонд да купи 120 камери и други средства, предназначени за пътните полицаи за 1,3 милиона лева. Експерти от КАТ директно са посочили от коя фирма да бъде купена техниката - „Сектрон“ ООД.
„Става дума за 120 автомобила с камери за видеозаснемане за сума до 700 000 лева. Останалите пари - до 1,3 млн. лв. са за други технически средства и инвестиционни дейности“, обясни пред „Труд“ генералният секретар на Гаранционния фонд Николай Сотиров.
Гаранционният фонд е юридическо лице. Той се занимава с изплащане на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците в обществения транспорт.
По закон всяка година 5% от приходите на фонда отиват за МВР. Това обикновено са между 1 и 2 млн. лв. Вместо да се превеждат средствата, е установена практика вътрешното ведомство само да си „поръчва“ какво да му бъде купено за тези пари. Така МВР не прави обществени поръчки, а фондът пазарува. Гаранционният фонд функционира по Кодекса за застраховането, в който никъде не е предвидено задължение да организира обществени поръчки.
Генералният секретар на фонда Николай Сотиров обеща преди Коледа да даде отчет какви неща и от кои фирми са били купувани за нуждите на вътрешното ведомство.
От „Сектрон“ ООД отказаха коментар на сделката. Оборудването на един автомобил с камери от тази фирма ще излезе близо 5900 лв. Това е цената за едно записващо устройство и две миникамери, които се слагат на предното и на задното стъкло на патрулката.
В България има няколко фирми, които се занимават с доставка и инсталиране на видеозаписващи устройства. Една от големите фирми за такъв тип техника „Vektor - navigator”, която е оборудвала полицията в Чехия, Словения и голяма част от Русия, даде оферта на „Труд“ за 113 000 евро. Това прави средно по 1900 лв. на записващо устройство и две камери.
От МВР не пожелаха да коментират по какви критерии са се спрели на фирма „Сектрон“ ООД за доставка на камерите.


Спасиха българите от огнения ад край Корфу
"Стандарт"
Един от нашите е със счупено рамо, измъкнали го с хеликоптер.
Строителният бос Естов пътувал по бизнес, и тираджия от Пещера в капан на ферибота.
С хепиенд приключи адът за българите на горящия ферибот Norman Atlantic. Всички нашенци, попаднали в огнен капан на борда му, са спасени. Единият от тях е със счупено рамо и се намира в италианска болница, научи "Стандарт". Той е бил евакуиран с хеликоптер, а във вторник предстои да му бъде извършена хирургическа интервенция, която обаче няма да е тежка.
Четирима от сънародниците ни се намират на борда на десантния кораб амфибия на италианските военноморски сили "Сан Джорджо", съобщи за "Стандарт" посланикът ни в Рим Марин Райков. Очакваше се корабът да пристигне в град Бриндизи. Там трябваше да отиде и консулката ни, която по-рано издирваше българи в болниците в Бари.
Сред спасените са Вергил Доспатлиев, А. Асенов, Стаменка Аргирова, Радка Тодорова, Галин Хайтов и Красимир Естов. В понеделник дипломатите ни в Италия издирваха още един българин, чиято съдба първоначално бе неизвестна. Впоследствие обаче раненият нашенец, който се намираше в болница, разказал, че издирваният ни сънародник е пътувал заедно с него и бил невредим. Известно объркване цареше и около точния брой на българите на ферибота, като според едни източници те са 9, а според други - 7. Нашите дипломати работеха по списъка на италианските власти, в който фигурираха седем имена.
До късния следобед в понеделник нямаше информация да има българи сред загиналите седем души на горящия ферибот. Спасителната операция продължаваше при изключително тежки климатични условия.
Зетят на 59-годишния Красимир Естов, който е женен за дъщеря му Велина, разказа пред "Стандарт", че той пътувал на злополучния ферибот по работа до Италия. Не било за първи път да се движи по тази дестинация. "Нямаше да празнува там Нова година.
Имаше намерение да се върне на 30 декември казва зетят на Красимир. Естов се занимава със строителен бизнес. Преди време е имал и магазин за хранителни стоки, както и хлебопекарна и снек-бар, но е спрял тази дейност. Все още обаче семейството на Естов не разполагало с никаква информация нито къде се намира, нито за състоянието му. От МВнР се свързали с фамилията и ги информирали за случващото се.
На борда на ферибота с камиона си пътувал от Гърция за Италия и 40-годишният международен шофьор Вергил Доспатлиев от Пещера, съобщиха bTV. В неделя сутринта за първи път той се обадил на жена си и казал, че се намира на горящия плавателен съд. В понеделник към 13.00 часа пък е потвърдил, че е на спасителния кораб "Сан Джорджо". Фирмата, за която работи, ще го чака на пристанището, плавателният съд акостира.


Ограда сменя живия щит на браздата
"Монитор"
Нова ограда по границата ни с Турция ще смени живия щит от полицаи, които бяха командировани от цялата страна, за да пазят пределите на България от прииждащите бежанци. Това решение беше взето вчера след среща на вътрешния министър Веселин Вучков с ръководителите на шестте полицейски синдиката. Те са обсъдили условията на труд, след като на 26 декември при акция срещу бежанците загина граничният полицай Асен Асенов. По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда. Освен нея успоредно на границата трябва да се построят пътища, които да водят към близките общини. Ще е необходимо и купуването на нови коли, за да не рискуват полицаите живота си със стари зилове, в какъвто загина Асен Асенов. Според вътрешния министър потокът от бежанци е проблем, свързан с националната ни сигурност и не може да се решава самостоятелно с пари от бюджета на МВР. За справянето с тези проблеми, както и с обявяването на обществените поръчки ще се заеме някой от четиримата действащи вицепремиери.
„Имаме уговорка от първата седмица след 5 януари да се направи нова среща със синдикатите. Става дума за една безпрецедентна история. Това е не просто военно учение, а една наподобяваща военна операция. Тя се е стоварила изцяло върху МВР", добави той.
Вучков уточни, че през последния месец и половина този проблем е обсъждан на различни нива. В средата на декември политическото ръководство решило, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и като съдържание е изчерпана. Затова предложили на Министерския съвет нова форма за овладяване на този миграционен натиск, тъй като МВР не може да се справи само с това предизвикателство.
Той посочи, че става дума за 3 доклада, които бяха направени преди няколко седмици и изпратени от него на 23 декември.
"Основният извод, който постигаме, е, че командироването на полицаи генерира големи проблеми - те не са подготвени, а и се оголва вътрешността на страната. Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата. Да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция”, подчерта министърът. Още от петък част от командированите полицаи са били върнати от границата.
Вучков обясни още, че днес ще разговаря с премиера Бойко Борисов и ще обсъдят варианти как и армията да се включи в охраната на границата. Вътрешният министър подчерта, че другият проблем пред МВР освен бежанския поток е административната реформа и посочи, че е освободил няколко пенсионирани служители, които в последния момент са били назначени на високи постове.


Хакери крадат пръстови отпечатъци с камерата на телефона
"Новинар"
IT специалист се сдобил с данни на германския военен министър
Не само личните данни от телефона могат да бъдат откраднати, но дори и пръстовите отпечатъци на хората, които го използват, без мобилното устройство дори да попада в ръцете на някой недоброжелател.
Така пръстовите отпечатъци на германския военен министър Урсула фон дер Лайен се озоваха в ръцете на хакерите, като те дори бяха използвани за демонстрация на новия метод.
Демонстрация на това как се крадат пръстови отпечатъци благодарение на камерата на телефона беше направена от най-голямата организация на хакери в Европа Chaos Computer Club по време на конференция в Хамбург.
Компютърният специалист и експерт по биометрика Ян Крислер разработил метода. Благодарение на него камерата тайно прави снимки, когато някой докосне с пръст камерата на телефона, а след това телефонът изпраща снимката на Крислер.
След това програма, която сглобява отделните кадри, пресъздава напълно точно пръстовите отпечатъци на хората, които са пипали камерата на телефона. Така може да бъде създадено дори точно изкуствено копие на пръст, което да послужи за кражба на други лични данни и достъп до лична информация.
Специалистите препоръчаха на потребителите да пазят личните си данни, като използват ръкавици или използват за достъп до ценните си неща разпознаването на пръстовите им отпечатъци заедно с други методи като пароли например.