Лиляна Павлова: На 100% ще бъде финансирано санирането на всички сгради

С 1 милиард ще бъде финансирано санирането, като за това ще бъде създаден специален фонд

На 100% ще бъде финансирано санирането на всички сгради. Първото изискване е, че блокът като минимум трябва да има 36 апартамента. С 1 милиард ще финансираме санирането, като за това ще бъде създаден специален фонд. Това каза в студиото на „Здравей, България” министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

„Санирането ще бъде освен самата изолация, и ремонт на покриви, подмяна на щрангове и други. Така че ще подпомогнем хората, стига да отговарят на условията“, увери Лиляна Павлова.

„Пак ще повторя – на 100% ще подпомогнем всички, които имат сключени договори с министерството. По отношение на всички желаещи от тук нататък да кандидатстват сгради, в началото на година общините – всички 264 общини - ще имат задачата да изберат за всяка една сграда отделна фирма. Нашата цел е по този начин да подкрепим и малките и средни строителни фирми. В първите 3-4 месеца на следващата година общините ще направят енергиен и конструктивен одит на всяка сграда. Не можем да инвестираме в сграда, която не е устойчива. Енергийните одитори пък ще предпишат съответните мерки за енергийна ефективност“, заяви Лиляна Павлова.

Регионалният министър коментира и усложнената обстановка в страната. Павлова посъветва хората да спазват ограниченията, за да не се стига до инциденти

„Обстановката в Северозападна България продължава да е много тежка, има сериозни снегонавявания и много ниски температури, които образуват снегонавявания. Заради това всички пътища там бяха затворени вчера вечерта”.
 
Заради обилните снегонавявания в област Враца беше обявено бедствено положение. Десетки хора останаха заседнали в автомобилите си на отсечката между Борован и Бяла Слатина. Критична бе ситуацията и на пътищата между Кнежа и Бяла Слатина и Добролево и Алтимир. Гражданска защита също се включи с тежкотоварна техника.

„Поетапно отваряме второкласните пътища по направленията Лом-Монтана и Видин-София. Малко по малко ще се стабилизира обстановката. Препоръчваме на хората да не излизат по затворени пътища и да спазват ограниченията ни. Цяла Европа страда от тези снегове”, допълни тя.

„Дежурният телефон на ситуационния център е 0700 130 20. Препоръчвам на хората да се обадят и да получат актуална информация за пътната обстановка преди да тръгнат. Днес от 18:00 до 21:00 часа ще бъдат спрени всички тежкотоварни превозни средства. Най-критично е в Северна България, където се очакват снегонавявания. Препоръчваме да не се тръгва без зимни гуми и вериги, както и пълен резервоар. Не очакваме снеговалежи, а по-лошо – много ниски температури и заледявания по пътя. Не препоръчваме движение по третокласни пътища”, категорична бе тя.